Ο Υπουργός ξέχασε να υπογράψει για να γίνουν Λογιστές απόφοιτοι Τ.Ε.Ι.
Τι αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενος του Χρηματοοικονομικού Τμήματος Πρέβεζας Ι. Σωτηρόπουλος
Γράφει: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου• Αγωνιούν για το μέλλον τους εκατοντάδες απόφοιτοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Πρέβεζα, αφού εξαιτίας μιας… παράλειψης δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού!
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει ότι οι απόφοιτοι δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού (με το Π.Δ. 174/2006), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στην πράξη, αφού στο νόμο που ψηφίστηκε, αναφορικά με τη χορήγηση της σχετικής άδειας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ξεχάστηκε να συμπεριληφθεί το τμήμα της Πρέβεζας και άλλα τρία σε όλη την Ελλάδα!
«Ο Υπουργός Οικονομίας που είναι αρμόδιος δεν προωθεί το θέμα στη Βουλή, ώστε να υπάρξει η σχετική ρύθμιση και να λυθεί το πρόβλημα» τονίζει με δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Γιάννης Σωτηρόπουλος. Και συνεχίζει διευκρινίζοντας πως «το θέμα φυσικά δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνικό. Οι απόφοιτοι του Τμήματος περιμένουν υπομονετικά τη ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα που θέλουν». Οι φορείς των συγκεκριμένων ΤΕΙ ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία την τροποποίηση του σχετικού Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν τα προαναφερθέντα τμήματα. Ωστόσο, το θέμα έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών, μιας και αναμένεται εδώ και καιρό η υπογραφή του Υπουργού!
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
• Για να γίνει κάποιος λογιστής - φοροτεχνικός και δεκτός από το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να είναι απόφοιτος, είτε ενός Οικονομικού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, από τα Τμήματα όμως της Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, ακόμη και Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εκεί, η Λογιστική διδάσκεται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα. Στα Τμήματα της Χρηματοοικονομικής αντιθέτως διδάσκεται 43 ώρες! Έτσι, για να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Χρηματοοικονομικής να γίνουν λογιστές - φοροτεχνικοί θα πρέπει να εργαστούν για 12 χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα!
Για το θέμα, έχει κινήσει διαδικασίες στο παρελθόν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ τόσο το Τμήμα της Πρέβεζας, όσο και τα υπόλοιπα τρία (ΤΕΙ Κρήτης, Καλαμάτας και Δυτικής Μακεδονίας) στα από κοινού υπομνήματα που έχουν στείλει παίρνουν ως απάντηση πως «απαιτείται πολιτική βούληση από τους βουλευτές της περιοχής σας»!..
ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
• Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ορκωμοσία στο Τμήμα Πρέβεζας, από το οποίο αποφοίτησαν άλλα 119 άτομα. Συνολικά, τα χρόνια της λειτουργίας του, έχουν πάρει πτυχίο περίπου 600 φοιτητές, οι οποίοι βλέπουν ως μια διέξοδο το να ασκήσουν το επάγγελμα του φοροτεχνικού- λογιστή. «Είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην εποχή μας και στην περιοχή μας», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος. Άντ’ αυτού όμως, είτε περιμένουν, έως ότου λυθεί το πρόβλημα, είτε ακολουθούν κάποια από τα υπόλοιπα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν με το συγκεκριμένο πτυχίο, όπως το να εργαστούν σε χρηματιστηριακές εταιρίες ή σε τράπεζες. «Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών με γνωστά ονόματα στο χώρο των τραπεζών», επισημαίνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος, «και μπορούμε να πούμε, ότι το ποσοστό απορρόφησης στα συγκεκριμένα επαγγέλματα από το Τμήμα μας είναι υψηλό. Ωστόσο πρέπει να λυθεί σύντομα το πρόβλημα με τα δικαιώματα όσων θέλουν να γίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί».
• Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων από τα τέσσερα εμπλεκόμενα Τμήματα (Πρέβεζας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Καλαμάτας) ανέρχεται σε περίπου 3.000 και φυσικά είναι ένας κρίκος από την αλυσίδα των αποφοίτων 25 ειδικοτήτων των ΤΕΙ, των οποίων εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου