Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΌΣ ΕΚ’ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Υπόψη: Προέδρου Κου Γιαννόπουλου & Κας Παπαδέα

-Υπουργείο.Οικονομικών.
Υπόψην.Κας.Χατζή

-Υπουργείο οικονομίας

Υπόψιν Κου Κωτσή

- Υπυργείο Παιδείας

Υπόψην Κου Σπηλιώτου & Κου Σταμούλη

Αξιότιμε Κύριε πρόεδρε είμαι ένας από τους χιλιάδες αποφοίτους – πτυχιούχους από τα τμήματα Α.Τ.Ε.Ι Χρηματοοικονομικών επιστημών. Έχω πάρει το πτυχίο μου από το 2004 και έκτοτε απασχολούμε στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στο αντικείμενο για το οποίο σπούδασα στα Α.Τ.Ε.Ι . Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο του λογιστή – φοροτεχνικού, αποφάσισα να ασκήσω το επάγγελμα για το οποίο σπούδασα και εκπαιδευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την φορά ως ελεύθερος επαγγελματίας μιας και το τελευταίο εξάμηνο είμαι άνεργος.
Απευθυνόμενος στο οικονομικό επιμελητήριο το οποίο είναι το αρμόδιο ώστε να χορηγήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή - φοροτεχνικού βρήκα πόρτες ερμητικά κλειστές. Αν και στο ΦΕΚ 1o τεύχος 184/ 5-9-2006/ 2132 άρθρο 5 παρ.2 για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα του τμήματος μου αναφέρεται ρητά ότι [οι πτυχιούχοι των χρηματοοικονομικών τμημάτων δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία]. Η ενημέρωση που πήρα από το επιμελητήριο ήταν ότι δεν μπορώ ενταχθώ στο οικονομικό επιμελητήριο και κατακλείδι στο επάγγελμα, διότι στις διατάξεις προγενέστερων νόμων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία της άσκησης του επαγγέλματος (ν. 2515/1997, 2771/1999, 2873/2000 και 3470/2006), που θεωρούνται επικρατέστερες εκείνων του προαναφερθέντος Π.Δ, δεν επιτρέπουν την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος από τους πτυχιούχους των τμημάτων Χρηματοοικονομικής. Διότι δεν περιλαμβάνουν τους συγκεκριμένους πτυχιούχους στις κατηγορίες πτυχιούχων που μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και άδεια άσκησης λογιστή-φοροτεχνικού Α’ Τάξεως.
Επειδή το θέμα είναι κρίσιμο για τους πτυχιούχους των τιμημάτων Χρηματοοικονομικών ΑΤΕΙ, οι οποίοι αδίκως αποκλείονται από την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού, ενώ η κατάρτισή τους σε θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής ξεπερνά σε ώρες διδασκαλίας την κατάρτιση πτυχιούχων ΑΤΕΙ, που έχουν ήδη το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού.
Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κατατεθούν από το υπουργείο οικονομίας αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις-τροπολογίες του νόμου 2515/1997 ώστε και οι πτυχιούχοι των τμημάτων ΑΤΕΙ χρηματοοικονομικής να μπορέσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 174/2006 επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Με δεδομένο ότι αναφέρομαι σε ένα πρόβλημα που είναι κοινωνικό και παράφορα άδικο για χιλιάδες σπουδαστές – αποφοίτους – πτυχιούχους που μόχθησαν και μοχθούν για την απόκτηση ενός πτυχίου . Έχοντας γνώση της ευαισθησίας που δίνετε σε κοινωνικά προβλήματα που αφορούν νέους ανθρώπους και παρακολουθώντας το έργο που επιτελείτε επάξια από την θέση του πρώτου πολίτη της χώρας μας , θα σας παρακαλούσα να δώσετε την αρμόζουσα σημασία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.


Υστερόγραφο: Με δεδομένη την δυσκολία των καιρών που βιώνουμε , την απαξίωση των πάντων και κυρίως την ανεργία που μαστίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Θεωρώ πως όσο καθυστερούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις-τροπολογίες που προανέφερα, αναπόφευκτα ένας πολύ μεγάλος αριθμός «αδικημένων» πτυχιούχων των τμημάτων Χρηματοοικονομικής (μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ) θα οδηγηθούν να ασκήσουν παράνομα (με ότι αυτό συνεπάγεται) το επάγγελμα για το οποίο έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους.
Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Αυτό συμβαίνει όταν ο Βουλευτής γίνεται Υπουργός



Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης κος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 2 Ιανουαρίου, 2008 ερωτά τον τότε Υπουργό Οικονομικών με αγωνία αν θα κάνει κάτι για τους κακόμοιρους απόφοιτους των τμημάτων χρηματοοικονομικής. 2.5 Χρόνια μετά το ίδιο πρόσωπο ενώ είναι Υπουργός Οικονομικών 9 μήνες δεν βάζει μια υπογραφή (που χρειάζεται 1-2 δευτερόλεπτα) στην τροπολογία του νομοσχεδίου που έχει πάνω στο γραφείο του. Ενώ σε λίγα δευτερόλεπτα έχει υπογράψει την εισοδο της χώρας μας στο ΔΝΤ , μειώσεις μισθών και συντάξεων και όλα τα γνωστά...


Αυτοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί!

Ερώτηση με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Προς τον Υπουργό: Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα:Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Κύριε Υπουργέ,

Το Σεπτέμβριο του 2006, με το Προεδρικό Διάταγμα 174/06, (ΦΕΚ Α’ αρ. 184/5-9-2006) καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος «Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών» της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας όπως και τριών άλλων τμημάτων, του τμήματος «Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής» του ΤΕΙ Ηρακλείου και του τμήματος «Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής» των ΤΕΙ Ηπείρου και Καλαμάτας) βάσει τον οποίων οι πτυχιούχοι των ανωτέρω τμημάτων μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτέχνη.

Δεδομένου ότι στο άρθρο 4 του Π.Δ.174/06 δεν προσδιορίζεται ο βαθμός εξέλιξής των δικαιωμάτων αυτών (Α’ ή Β’ τάξης). [«οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.. «].

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών» του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας περιλαμβάνει μεγάλο εύρος μαθημάτων λογιστικής (ισχύει και για τα υπόλοιπα τρία τμήματα).

Δεδομένου ότι από την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών» του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας αλλά και των υπολοίπων τμημάτων κρίνεται ως ένα μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη αλλά και η επιβίωση των τμημάτων αυτών λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις από την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Τέλος, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε με σχετικό του έγγραφο προς το Υπουργείο σας να συμπεριληφθούν οι διατάξεις για την άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτεχνικού και για τους πτυχιούχους των ανωτέρω τμημάτων χρηματοοικονομικών των ΤΕΙ.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών των ΤΕΙ ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Λογιστή –Φοροτεχνικού Α’ ή Β’ τάξης;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Από το προσωπικό SITE του κου Παπακωνσταντίνου.

http://www.gpapak.gr/vouli/erotiseis-sti-vouli/erotisi-pros-ton-ipourgo-ikonomias-ke-ikonomikon-gia-ta-epangelmatika-dikeomata-ton-ptichiouchon-tou-tmimatos-chrimatoikonomikon-efarmogon-tou-ti-ditikis-makedonias/





Ποιοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή?

Εκτός τους αποφοίτους των Οικονομικών Πανεπιστήμιων τους αποφοίτους Του ΤΕΙ λογιστικής τους αποφοίτους Τουριστικών επαγγελμάτων και Διοίκησης επιχειρήσεων που διδάσκονται ελάχιστες ώρες λογιστικής (μαγκιά τους) Δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος χορηγεί το οικονομικό επιμελητήριο και στους εξής:


α) στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί δώδεκα (12) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή,

β) στους κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου – κλάδου Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν επί δέκα (10) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή,

γ) στους κατόχους πτυχίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λογιστικής, οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή, δ) αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ, οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή.


Δηλαδή αν οι σπουδαστές που εισάχθηκαν στα ΤΕΙ το 1999 έμπαιναν σε ένα ΙΕΚ θα Ήταν λογιστές εδώ και 2 χρόνια!!! Αν δεν σπούδαζαν τιποτα σε λίγους μήνες θα ήταν λογιστές!!


Γιατί τα λέτε ΑΤΕΙ??? ΚΑΤΕΙ Βγάλτε τα!!

Αναδημοσιευση απο το troktiko.blogspot.com του αρθρου από mustmagazine.gr στις 03 Ιουλίου 2010

Τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα;Τελειώνεις το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και γίνεσαι λογιστής. Τελειώνεις το ΧΡΗΜ.Ε. και γίνεσαι…


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.
Με ΦΕΚ (Τεύχος Πρώτο, Αρ. Φύλλου 184, 5 Σεπτεμβρίου 2006) δίνονται στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής επαγγελματικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα: «Άρθρο 5 Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής
1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη λογιστική − ελεγκτική και χρηματοοικονομική διοίκηση στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
α. Εκπόνηση χρηματοοικονομικών μελετών και παροχήχρηματοοικονομικών συμβουλών.
β. Σύνταξη και ανάλυση ισολογισμών και λοιπών οικονομικών και χρηματοοικονομικών, καταστάσεων και αναφορών. γ. Διενέργεια οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ως οικονομικοί ελεγκτές − λογιστές, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή − φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού ένας πτυχιούχος του παραπάνω τμήματος πίστευε (με αυτά που άκουγε και είχε διαβάσει στο ΤΕΙ) ότι, όταν θα τελειώσει, θα μπορέσει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού. Άλλωστε, το ΦΕΚ το γράφει ξεκάθαρα!Όμως, για να γίνει κάποιος λογιστής- φοροτεχνικός, σύμφωνα με το νόμο 2515/97, πρέπει:
«1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού απαιτείται ειδική άδεια η οποία χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).
Το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, σύμφωνα με το άρθρο 1 περιπτώσεις 4 και 5 του π.δ/τος 475/1991 (ΦΕΚ 176 Αύ), ασκείται:
α. από τα μέλη του Ο.Ε.Ε. κατά το άρθρο 3 του ν. 1100/1980 (ΦΕΚ 295 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του ν. 1479/1984 (ΦΕΚ 145 Α') και κατά το άρθρο 43 παράγραφο 22 του ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α')
β. από τους πτυχιούχους των Τμημάτων Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)
καιγ. από μη πτυχιούχους.
2. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού διακρίνεται σε άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού Α', Β', Γ' και Δ' τάξεως:
α) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Δ' τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί δώδεκα (12) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν επί δέκα (10) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους πτυχίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λογιστικής, οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.), οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή. Οι κάτοχοι αδείας ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Δ' τάξεως μετά από πενταετή άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτήσουν άδεια Γ’ τάξεως.
β) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ’ τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στα μέλη του Ο.Ε.Ε. που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος, στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί διετία από τη λήψη του πτυχίου τους το επάγγελμα του Λογιστή ή στους πτυχιούχους των Τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι. που ασκούν επί τετραετία από τη λήψη του πτυχίου τους το επάγγελμα του Λογιστή.
γ) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στα μέλη του Ο.Ε.Ε., που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος μετά από τριετή άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ' τάξεως, στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και των Τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί τριετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Γ' τάξεως.
δ) Άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Α' τάξεως χορηγείται στα μέλη του Ο.Ε.Ε. που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος και ασκούν επί τετραετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως και στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί οκταετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως».
Έτσι, για να γίνει κάποιος λογιστής φοροτεχνικός και δεκτός από το Ο.Ε.Ε. (είναι απαραίτητο) πρέπει να έχει τελειώσει κάποιο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή, από ΤΕΙ, το Τμήμα Λογιστικής ή το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή, τέλος, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτός αν βέβαια είναι απόφοιτος Λυκείου ή πτυχιούχος ΙΕΚ και γίνει με βάση την προϋπηρεσία.
Όπως διαβάσατε, δεν αναφέρεται πουθενά το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής. Αναφέρονται τμήματα, όπως το Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου διδάσκεται η Λογιστική κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα, ενώ στο ΧΡΗΜ.Ε. διδάσκεται 43 ώρες! Άρα, αν θέλει ένας πτυχιούχος του τμήματος να γίνει λογιστής-φοροτεχνικός, με βάση τη σημερινή νομοθεσία μπορεί να το κάνει μόνο αν δουλέψει ως απόφοιτος Λυκείου με 12ετή προϋπηρεσία.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος τελειώσει το ΧΡΗΜ.Ε. κανονικά, δηλαδή σε ηλικία 22 ετών και ξεκινήσει αμέσως να δουλεύει σε λογιστήριο, στα 34 μπορεί να γίνει λογιστής-φοροτεχνικός Δ τάξης!
Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναφέρονται στο ΦΕΚ για το συγκεκριμένο τμήμα, τα μόνα που μπορεί να ασκήσει ένας πτυχιούχος αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
«3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Δημοσίευμά Εφημερίδας ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ηπρου

Ο Υπουργός ξέχασε να υπογράψει για να γίνουν Λογιστές απόφοιτοι Τ.Ε.Ι.
Τι αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενος του Χρηματοοικονομικού Τμήματος Πρέβεζας Ι. Σωτηρόπουλος
Γράφει: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

• Αγωνιούν για το μέλλον τους εκατοντάδες απόφοιτοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Πρέβεζα, αφού εξαιτίας μιας… παράλειψης δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού!
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει ότι οι απόφοιτοι δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού (με το Π.Δ. 174/2006), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στην πράξη, αφού στο νόμο που ψηφίστηκε, αναφορικά με τη χορήγηση της σχετικής άδειας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ξεχάστηκε να συμπεριληφθεί το τμήμα της Πρέβεζας και άλλα τρία σε όλη την Ελλάδα!
«Ο Υπουργός Οικονομίας που είναι αρμόδιος δεν προωθεί το θέμα στη Βουλή, ώστε να υπάρξει η σχετική ρύθμιση και να λυθεί το πρόβλημα» τονίζει με δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Γιάννης Σωτηρόπουλος. Και συνεχίζει διευκρινίζοντας πως «το θέμα φυσικά δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνικό. Οι απόφοιτοι του Τμήματος περιμένουν υπομονετικά τη ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα που θέλουν». Οι φορείς των συγκεκριμένων ΤΕΙ ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία την τροποποίηση του σχετικού Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν τα προαναφερθέντα τμήματα. Ωστόσο, το θέμα έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών, μιας και αναμένεται εδώ και καιρό η υπογραφή του Υπουργού!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

• Για να γίνει κάποιος λογιστής - φοροτεχνικός και δεκτός από το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να είναι απόφοιτος, είτε ενός Οικονομικού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, από τα Τμήματα όμως της Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, ακόμη και Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εκεί, η Λογιστική διδάσκεται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα. Στα Τμήματα της Χρηματοοικονομικής αντιθέτως διδάσκεται 43 ώρες! Έτσι, για να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Χρηματοοικονομικής να γίνουν λογιστές - φοροτεχνικοί θα πρέπει να εργαστούν για 12 χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα!
Για το θέμα, έχει κινήσει διαδικασίες στο παρελθόν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ τόσο το Τμήμα της Πρέβεζας, όσο και τα υπόλοιπα τρία (ΤΕΙ Κρήτης, Καλαμάτας και Δυτικής Μακεδονίας) στα από κοινού υπομνήματα που έχουν στείλει παίρνουν ως απάντηση πως «απαιτείται πολιτική βούληση από τους βουλευτές της περιοχής σας»!..

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
• Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ορκωμοσία στο Τμήμα Πρέβεζας, από το οποίο αποφοίτησαν άλλα 119 άτομα. Συνολικά, τα χρόνια της λειτουργίας του, έχουν πάρει πτυχίο περίπου 600 φοιτητές, οι οποίοι βλέπουν ως μια διέξοδο το να ασκήσουν το επάγγελμα του φοροτεχνικού- λογιστή. «Είναι ένα από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην εποχή μας και στην περιοχή μας», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος. Άντ’ αυτού όμως, είτε περιμένουν, έως ότου λυθεί το πρόβλημα, είτε ακολουθούν κάποια από τα υπόλοιπα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν με το συγκεκριμένο πτυχίο, όπως το να εργαστούν σε χρηματιστηριακές εταιρίες ή σε τράπεζες. «Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών με γνωστά ονόματα στο χώρο των τραπεζών», επισημαίνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος, «και μπορούμε να πούμε, ότι το ποσοστό απορρόφησης στα συγκεκριμένα επαγγέλματα από το Τμήμα μας είναι υψηλό. Ωστόσο πρέπει να λυθεί σύντομα το πρόβλημα με τα δικαιώματα όσων θέλουν να γίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί».
• Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων από τα τέσσερα εμπλεκόμενα Τμήματα (Πρέβεζας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Καλαμάτας) ανέρχεται σε περίπου 3.000 και φυσικά είναι ένας κρίκος από την αλυσίδα των αποφοίτων 25 ειδικοτήτων των ΤΕΙ, των οποίων εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα…

Δημοσίευμά Εφημερίδας Ημερησία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 07/06/2010

Μόνο στα... χαρτιά έχουν επαγγελματικά δικαιώματα περίπου 3.000 απόφοιτοι τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ Ηπείρου, Καλαμάτας, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας.
Παρ' ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει ότι οι απόφοιτοι δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού (με το Π.Δ. 174/2006), εντούτοις αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην πράξη, αφού στο νόμο που ψηφίστηκε στη συνέχεια αναφορικά με τη χορήγηση της σχετικής άδειας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος «ξεχάστηκε» να συμπεριληφθούν τα προαναφερόμενα Τμήματα!
Αποτέλεσμα είναι να συμβαίνει το εξής παράδοξο: για να γίνει κάποιος λογιστής - φοροτεχνικός και δεκτός από το Οικονομικό Επιμελητήριο μπορεί να είναι απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου ή από ΤΕΙ, των τμημάτων Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, ακόμη όμως και Τουριστικών Επιχειρήσεων όπου η Λογιστική διδάσκεται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα όταν στα τμήματα Χρηματοοικονομικής διδάσκεται 43 ώρες! Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Χρηματοοικονομικής να γίνουν λογιστές - φοροτεχνικοί θα πρέπει να εργαστούν για 12 χρόνια στον τομέα.
Οι πτυχιούχοι και οι διδάσκοντες των τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ έχουν επανειλημμένως, με επιστολές τους, ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την τροποποίηση του Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν τα προαναφερθέντα τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών, περιμένοντας εδώ και καιρό την υπογραφή του

Ερώτηση στη βουλή του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελά 09.06.2010

Θέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα πτυχιούχων του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής (ΧΡΗΜ.Ε) ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Επανερχόμενος στο θέμα, που είχα θέσει και με τις 10633/12-11-2008 και 2749/5-5-2008 Αναφορές μου, σας επισημαίνω ότι οι απόφοιτοι του ΧΡΗΜ.Ε ΑΤΕΙ Καλαμάτας δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Π.Δ. 174/2006. Ο λόγος είναι ότι διατάξεις προγενέστερων νόμων (ν. 2515/1997, 2771/1999, 2873/2000 και 3470/2006), που θεωρούνται επικρατέστερες εκείνων του προαναφερθέντος Π.Δ, δεν επιτρέπουν την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος από τους πτυχιούχους του ΧΡΗΜ.Ε Καλαμάτας, διότι δεν περιλαμβάνουν τους συγκεκριμένους πτυχιούχους στις κατηγορίες πτυχιούχων που μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και άδεια άσκησης λογιστή-φοροτεχνικού Α’ Τάξεως.

Επειδή το θέμα είναι κρίσιμο για τους πτυχιούχους του ΧΡΗΜ.Ε ΑΤΕΙ Καλαμάτας, οι οποίοι αδίκως αποκλείονται από την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού, ενώ η κατάρτισή τους σε θέματα Λογιστικής και Ελεγκτικής ξεπερνά σε ώρες διδασκαλίας την κατάρτιση πτυχιούχων ΑΤΕΙ, που έχουν ήδη το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Επειδή στο παρελθόν υπήρξε σχέδιο τροπολογίας, το οποίο συντάχθηκε από το ΥΠΕΘΟ με σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, υπεγράφη από το συναρμόδιο ΥΠΕΠΘ, αλλά η διευθέτηση του θέματος παρέμεινε σε εκκρεμότητα στο τότε ΥΠΕΘΟ από τον Μάρτιο του 2008 και, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν λύθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση,

Επειδή με το Π.Δ. 174/2006 εκφράστηκε η βούληση της Πολιτείας να αρθεί η υφιστάμενη και προφανής αδικία σε βάρος των πτυχιούχων του ΧΡΗΜ.Ε Καλαμάτας, συνεπώς πρέπει να υπάρξουν το ταχύτερο οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις-τροπολογίες προς τούτο (επισυνάπτονται σχέδια),


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Θα καταθέσει –και πότε- τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις-τροπολογίες ώστε και οι πτυχιούχοι του ΧΡΗΜ.Ε ΑΤΕΙ Καλαμάτας να μπορέσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 174/2006 επαγγελματικά τους δικαιώματα;

Δημοσιευμα Εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι

Ερώτηση στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ζητώντας να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να λυθεί η σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας και ειδικότερα στη δυνατότητα άσκησης από αυτούς του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού.

«Οι απόφοιτοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Α.ΤΕΙ Καλαμάτας δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Π.Δ. 174/2006. Ο λόγος είναι ότι διατάξεις προγενέστερων νόμων, που θεωρούνται επικρατέστερες εκείνων του προαναφερθέντος Π.Δ, δεν επιτρέπουν την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος από τους πτυχιούχους του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Καλαμάτας, διότι δεν περιλαμβάνουν τους συγκεκριμένους αποφοίτους στις κατηγορίες πτυχιούχων που μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και άδεια άσκησης λογιστή - φοροτεχνικού Α΄ Τάξεως» σημειώνει ο βουλευτής και ρωτά τον υπουργό: Θα καταθέσει - και πότε - τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις – τροπολογίες, ώστε και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Α.ΤΕΙ Καλαμάτας να μπορέσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 174/2006 επαγγελματικά τους δικαιώματα;

Δημοσίευμά στο mustmagazine.gr

Τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα;Τελειώνεις το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και γίνεσαι λογιστής. Τελειώνεις το ΧΡΗΜ.Ε. και γίνεσαι…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.
Με ΦΕΚ (Τεύχος Πρώτο, Αρ. Φύλλου 184, 5 Σεπτεμβρίου 2006) δίνονται στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής επαγγελματικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα: «Άρθρο 5 Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής

1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη λογιστική − ελεγκτική και χρηματοοικονομική διοίκηση στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:

α. Εκπόνηση χρηματοοικονομικών μελετών και παροχήχρηματοοικονομικών συμβουλών.

β. Σύνταξη και ανάλυση ισολογισμών και λοιπών οικονομικών και χρηματοοικονομικών, καταστάσεων και αναφορών. γ. Διενέργεια οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ως οικονομικοί ελεγκτές − λογιστές, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή − φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού ένας πτυχιούχος του παραπάνω τμήματος πίστευε (με αυτά που άκουγε και είχε διαβάσει στο ΤΕΙ) ότι, όταν θα τελειώσει, θα μπορέσει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού. Άλλωστε, το ΦΕΚ το γράφει ξεκάθαρα!Όμως, για να γίνει κάποιος λογιστής- φοροτεχνικός, σύμφωνα με το νόμο 2515/97, πρέπει:
«1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού απαιτείται ειδική άδεια η οποία χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).
Το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, σύμφωνα με το άρθρο 1 περιπτώσεις 4 και 5 του π.δ/τος 475/1991 (ΦΕΚ 176 Αύ), ασκείται:

α. από τα μέλη του Ο.Ε.Ε. κατά το άρθρο 3 του ν. 1100/1980 (ΦΕΚ 295 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του ν. 1479/1984 (ΦΕΚ 145 Α') και κατά το άρθρο 43 παράγραφο 22 του ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α')

β. από τους πτυχιούχους των Τμημάτων Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)
καιγ. από μη πτυχιούχους.

2. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού διακρίνεται σε άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού Α', Β', Γ' και Δ' τάξεως:

α) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Δ' τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί δώδεκα (12) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν επί δέκα (10) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους πτυχίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λογιστικής, οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.), οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή. Οι κάτοχοι αδείας ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Δ' τάξεως μετά από πενταετή άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτήσουν άδεια Γ’ τάξεως.

β) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ’ τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στα μέλη του Ο.Ε.Ε. που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος, στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί διετία από τη λήψη του πτυχίου τους το επάγγελμα του Λογιστή ή στους πτυχιούχους των Τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι. που ασκούν επί τετραετία από τη λήψη του πτυχίου τους το επάγγελμα του Λογιστή.

γ) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στα μέλη του Ο.Ε.Ε., που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος μετά από τριετή άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ' τάξεως, στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και των Τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί τριετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Γ' τάξεως.

δ) Άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Α' τάξεως χορηγείται στα μέλη του Ο.Ε.Ε. που έχουν άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος και ασκούν επί τετραετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως και στους πτυχιούχους του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ασκούν επί οκταετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Β' τάξεως».
Έτσι, για να γίνει κάποιος λογιστής φοροτεχνικός και δεκτός από το Ο.Ε.Ε. (είναι απαραίτητο) πρέπει να έχει τελειώσει κάποιο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή, από ΤΕΙ, το Τμήμα Λογιστικής ή το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή, τέλος, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτός αν βέβαια είναι απόφοιτος Λυκείου ή πτυχιούχος ΙΕΚ και γίνει με βάση την προϋπηρεσία.
Όπως διαβάσατε, δεν αναφέρεται πουθενά το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής. Αναφέρονται τμήματα, όπως το Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου διδάσκεται η Λογιστική κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα, ενώ στο ΧΡΗΜ.Ε. διδάσκεται 43 ώρες! Άρα, αν θέλει ένας πτυχιούχος του τμήματος να γίνει λογιστής-φοροτεχνικός, με βάση τη σημερινή νομοθεσία μπορεί να το κάνει μόνο αν δουλέψει ως απόφοιτος Λυκείου με 12ετή προϋπηρεσία.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος τελειώσει το ΧΡΗΜ.Ε. κανονικά, δηλαδή σε ηλικία 22 ετών και ξεκινήσει αμέσως να δουλεύει σε λογιστήριο, στα 34 μπορεί να γίνει λογιστής-φοροτεχνικός Δ τάξης!
Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναφέρονται στο ΦΕΚ για το συγκεκριμένο τμήμα, τα μόνα που μπορεί να ασκήσει ένας πτυχιούχος αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

«3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

ΕΡΩΤΗΣΗ Του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη 3/3/2010 Τι κάνεις Γιάννη? κουκιά σπέρνω !

Ο άνθρωπος λέει ότι τα τμήματα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή και ο κύριος Πανάρετος απαντάει ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων...
Ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την ερώτηση! είδε τον τίτλο και έδωσε τη γνωστή τυποποιημένη απάντηση!

ΕΡΩΤΗΣΗ Του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη 3/3/201
Θέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Τμημάτων Χρηματοοικονομικής
Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι) ιδρύθηκαν ως τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα με το Ν. 1404/1983 με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το Π.Δ.174/2006 (ΦΕΚ 184/5-9-2006, τεύχος Α'), που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ (Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ Ηπείρου και Καλαμάτας, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης, και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας), οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου 3470/28-6-06 (ΦΕΚ 132/28-6-06), που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την τροποποίηση του Ν. 2515/97 (ΦΕΚ Α΄ 154) και του Π.Δ. 340/98 που καθορίζουν τις προϋποθέσεις λήψης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού, δεν συμπεριλαμβάνονται τα προαναφερόμενα Τμήματα Χρηματοοικονομικής.
Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η τροποποίηση του Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και τα πιο πάνω αναφερόμενα Τμήματα στις διατάξεις του Νόμου αυτού περί χορήγησης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού στους αποφοίτους αυτών, ακριβώς όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα Τμήματα των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ με δεδομένο τις ώρες μαθημάτων Λογιστικής που διδάσκονται, καθώς και της ισχυρής υποδομής τους στα γνωστικά αντικείμενα του Χρηματοοικονομικό τομέα. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι βάσει των Προγραμμάτων Σπουδών των προαναφερθέντων Τμημάτων, οι φοιτητές διδάσκονται 43, 45 και 24 ώρες εβδομαδιαίως (τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ Ηπείρου και Καλαμάτας, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης, και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας αντίστοιχα) μαθημάτων Λογιστικής. Ωστόσο, οι απόφοιτοι άλλων Τμημάτων των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ, όπως, του Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα οποία διδάσκονται πολύ λιγότερα μαθήματα
Λογιστικής, έχουν το δικαίωμα απόκτησης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού. Αυτό ισχύει και για
απόφοιτους πολλών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και Παν/μίου Πειραιώς, με 2-3 μαθήματα Λογιστικής (8-12 ώρες εβδομαδιαίως) στο σύνολο των σπουδών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπάρχει η πολιτική βούληση να τροποποιηθεί ο Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και
τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ (Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ
Ηπείρου και Καλαμάτας, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης, και
Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας), στις διατάξεις του συγκεκριμένου
Νόμου περί χορήγησης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού στους αποφοίτους αυτών, ακριβώς όπως
ισχύει και για τα υπόλοιπα Τμήματα των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ;

Και η εξαιρετική απάντηση!

Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αποτελεί η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) που εκκρεμούν, επανέλαβε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ,
Παράλληλα, υπενθύμισε, έχουν ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα 23 ειδικοτήτων των Τ.Ε.Ι.

Επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων Προεδρικό Διάταγμα 174/2006 (ΦΕΚ Α’ αρ. 184/2006)

Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών
1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής.
Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
α. Εκπόνηση χρηματοδοτικών αναλύσεων όπως:
αα. Κατάρτιση προϋπολογισμών
ββ. Παρακολούθηση ταμειακών ροών
γγ. Διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων
δδ. Χρηματοοικονομική παρακολούθηση κ.ά.
β. Σχεδιασμός και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προϊόντων.
γ. Εκπόνηση μελετών αποτίμησης της αξίας εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων.
2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή − φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής
1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη λογιστική − ελεγκτική και χρηματοοικονομική διοίκηση στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
α. Εκπόνηση χρηματοοικονομικών μελετών και παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών.
β. Σύνταξη και ανάλυση ισολογισμών και λοιπών οικονομικών και χρηματοοικονομικών, καταστάσεων και αναφορών.
γ. Διενέργεια οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ως οικονομικοί ελεγκτές − λογιστές, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή − φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής
1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη λογιστική και χρηματοοικονομική διοίκηση και την ανάπτυξη − διαχείριση ασφαλιστικών προϊόντων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:
α. Εκπόνηση χρηματοοικονομικών μελετών και παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών.
β. Σύνταξη και ανάλυση ισολογισμών και λοιπών οικονομικών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αναφορών.
γ. Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πράκτορες ασφαλίσεων και εσωτερικοί ελεγκτές σε τμήματα επενδύσεων και εσωτερικού ελέγχου ασφαλιστικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή −φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Άρθρο esos.gr 14 Ιούνιου 2009 επιστολή προέδρων των ΤΕΙ προς Υπουργό οικονομίας

Ρεπορτάζ:esos.gr

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους πτυχιούχους των ΤΕΙ και συγκεκριμένα σα τμήματα των Τ.Ε.Ι Χρηματοοικονομικών σπουδών όλης της Ελλάδας (ΤΕΙ Καλαμάτας – Πρέβεζας – Κρήτης – Κοζάνης) , όπου η καθυστέρηση αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων , είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία έτη να έχουν αρκετά μειωμένο αριθμό σπουδαστών. Πρόκειται για τη μη απόδοση του δικαιώματος να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού απ’το υπουργείο Οικονομικών, (περιμένει εδώ και καιρό μόνο την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας κλπ έχουν υπογράψει), αν και στο ΦΕΚ 1o τεύχος 184/ 5-9-2006/ 2132 άρθρο 5 παρ.2 για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αναφέρεται ρητά ότι [οι πτυχιούχοι των χρηματοοικονομικών τμημάτων δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία].

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ,

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ,

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα 23-01-2008

Κοιν.

1. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Υπόψη: Προέδρου κ. Παρ.

Γιαννόπουλου

και κ. Α. Παπαδέα

2. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και

Οικονομικών, Γεν. Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής

Δ/νση Τομέων Παραγωγής

3. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και

Οικονομικών, Νομικός Σύμβουλος

4. ΥΠΕΠΘ-Δ/νση Τεχνολογικού

Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

Προς:

1) κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γραφείο Υπουργού

Θέμα: Επαγγελματικά δικαιώματα Οικονομικών Τμημάτων ΤΕΙ

Με βάση το Π.Δ. 174/2006 (ΦΕΚ 184/5-9-2006, τεύχος Α΄), που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ (Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ Ηπείρου και Καλαμάτας, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης, και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας), οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Στο σχέδιο νόμου 3470/28-6-06 (ΦΕΚ 132/28-6-06), όμως, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την τροποποίηση του Ν. 2515/97 (ΦΕΚ Α΄154) και του Π.Δ. 340/98 που καθορίζουν τις προϋποθέσεις λήψης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού, δεν συμπεριλαμβάνονται τα προαναφερόμενα Τμήματα Χρηματοοικονομικής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη:

Ψ Την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στην εκπαίδευση και την κινητικότητα των

εργαζομένων

Ψ Την Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία στην οργάνωση των σπουδών και της

επαγγελματικής εξέλιξης

Ψ Την Ευρωπαϊκή πολιτική όπως αυτή ενσωματώθηκε στη Διακήρυξη της

Μπολόνια

Η τελευταία σε συνδυασμό με τις οδηγίες 89/48/ΕΟΚ, 92/51/ΕΟΚ και 2001/19/ΕΚ, καθώς και η 2005/36/ΕΕ καθόρισαν ένα δεσμευτικό πλαίσιο σχετικά με το γενικό σύστημα ισοτίμησης των ακαδημαϊκών τίτλων και αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Α. Επειδή το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι κρίσιμο για την επιβίωση των Χρηματοοικονομικών Τμημάτων των ΤΕΙ, μετά τη θέσπιση της βάσης εισαγωγής των 10.000 μονάδων.

Β. Επειδή θεωρούμε τον αποκλεισμό των πτυχιούχων των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής από τους δικαιούχους λήψης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού άδικο για τους ίδιους και επιζήμιο για την οικονομία γενικότερα.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε τροποποίηση του Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και τα πιο πάνω αναφερόμενα Τμήματα στις διατάξεις του Νόμου αυτού περί χορήγησης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού στους αποφοίτους των (βλ. παράρτημα 1. που ακολουθεί), όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα Τμήματα των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ με δεδομένο τις ώρες μαθημάτων Λογιστικής που διδάσκονται (βλ. παράρτημα 2. που ακολουθεί), καθώς και της ισχυρής υποδομής τους στα γνωστικά αντικείμενα του Χρηματοοικονομικό τομέα.

Με τιμή,

Δρ. Φωτεινή Ψιμάρνη-Βούλγαρη

Καθηγήτρια

Προϊσταμένη του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής

του ΤΕΙ Κρήτης

Δρ. Σωτηρόπουλος Ιωάννης

Επίκουρος Καθηγητής

Προϊστάμενος του Τμήματος

Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής

του ΤΕΙ Ηπείρου

Δρ. Σταυρόγιαννης Σταύρος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Προϊστάμενος του Τμήματος

Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής

του ΤΕΙ Καλαμάτας

Δρ. Καραφόλας Συμεών

Αναπληρωτής Καθηγητής

Προϊστάμενος του Τμήματος

Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών

του ΤΕΙ Δυτικής Μκεδονίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.

Ειδικότερα προτείνουμε:

Στις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2515/1997 (ΦΕΚ Α΄154), οι οποίες τροποποιήθηκαν με το άρθρο 17 του Νόμου 3470/28-6-06 (ΦΕΚ 132/28-6-06) «Εθνικό Συμβούλιο εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»,

· να προστεθούν στους δικαιούχους χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ΄ τάξης και οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής (Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών), της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ, μετά από 2-ετή άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή (οι απόφοιτοι των Τμημάτων Λογιστικής εντάσσονται αυτόματα χωρίς απαιτούμενη προϋπηρεσία), και

· να δύνανται να λαμβάνουν άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού Β’ τάξης, μετά από 3-ετή άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού Γ΄ τάξης

· και άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού Α’ τάξης, μετά από άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού Β΄ τάξης για 5 έτη (για τους αποφοίτους των Τμημάτων Λογιστικής των ΤΕΙ είναι 4 έτη ).

Για τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου, ζητούμε να ισχύει για τους αποφοίτους των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής ό,τι ισχύει για τους αποφοίτους Λογιστικής των ΤΕΙ.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση του αιτήματός μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2.

Μαθήματα Λογιστικής ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών

Τμήμα

Χρηματοοικονομικής
& Ελεγκτικής

Τμήμα Χρηματοοικονομικής
& Ασφαλιστικής

Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι

6

Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι

5

Χρηματοοικονομική Λογιστική Ι

4

Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

4

Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

5

Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

4

Λογιστική Κόστους Ι

4

Διοικητική Λογιστική

5

Λογιστική Εταιριών

5

Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων

4

Φορολογική Λογιστική -Λογιστική Εταιριών

4

Αποτίμηση εταιριών

3

Λογιστική Κόστους ΙΙ

4

Λογιστικές Εφαρμογές

KBΣ & ΦΠΑ

5

Εργαστήριο Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών Ι

4

Φορολογική Λογιστική

4

Ελεγκτική

4

Εργαστήριο Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών ΙΙ

4

Ελεγκτική Ι

4

Διεθνή Λογιστικά πρότυπα

3

Ελεγκτική ΙΙ

4

Εσωτερικός Έλεγχος

4

Λογιστική Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών

4

Διοίκηση Ασφαλιστικών Ταμείων και Επιχειρήσεων

4

Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις

5

Μηχανογραφημένη Λογιστική

6

ΣΥΝΟΛΟ (ώρες)

43

45

24

Τμήμα

Διοίκησης
Επιχειρήσεων ΤΕΙ

Τμήμα

Τουριστικών
Επιχειρήσεων ΤΕΙ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Μάθημα

Ώρες/
Εβδομάδα

Λογιστική Ι

4

Λογιστική Εταιριών

4

Λογιστική Ι

προαιρετικό

Λογιστική ΙΙ

4

Ξενοδοχειακή Λογιστική

4

Λογιστική ΙΙ

προαιρετικό

Συνεταιριστική Λογιστική

4

Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης

Ανάλυση Κόστους Τιμολόγηση

3

Χρηματοοικο-νομική Λογιστική

4

Λογιστικές Εφαρμογές

3

Διοικητική Λογιστική

4

ΣΥΝΟΛΟ (ώρες)

18

8 - 8

προαιρετικό

Όπως προκύπτει από τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων μας, τα οποία σας επισυνάπτουμε, επιπλέον της ισχυρής υποδομής την οποία αποκτούν στον Χρηματοοικονομικό τομέα, οι απόφοιτοί μας διδάσκονται 43, 45 και 24 ώρες εβδομαδιαίως (τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ Ηπείρου και Καλαμάτας, Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης, και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας αντίστοιχα) μαθημάτων Λογιστικής. Αυτό σε αντίθεση με άλλα Τμήματα των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ, όπως, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα οποία διδάσκονται πολύ λιγότερα μαθήματα Λογιστικής, όπως φαίνεται στον συνημμένο συγκριτικό Πίνακα, οι απόφοιτοι όμως των οποίων έχουν το δικαίωμα απόκτησης άδειας Λογιστή-Φοροτεχνικού. Αυτό ισχύει και για απόφοιτους πολλών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που σας αναφέρουμε συγκριτικά, αλλά και των Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και Παν/μίου Πειραιώς, με 2-3 μαθήματα Λογιστικής (8-12 ώρες εβδομαδιαίως) στο σύνολο των σπουδών τους, όπως προκύπτει από τον επισυναπτόμενο Πίνακα.